Ostatnie miesiące nie były najłatwiejsze dla branży gastronomicznej. Obostrzenia związane z pandemią doprowadziły wiele lokali do potężnych problemów finansowych. Niektóre firmy upadły, niektóre, ograniczając koszty, próbują sobie radzić ze złą sytuacją. Najpopularniejsze oszczędności w tej branży, to ograniczenie wydatków na pracownika. Dotyczy to przede wszystkim kucharzy – którym w zamian za umowę o pracę proponuje się coraz częściej umowy cywilnoprawne. Warto przy tej okazji wiedzieć jakie prace kucharza kwalifikują się na umowy o dzieło, a jakie na umowy zlecenia?
Jeżeli nie umowa o pracę, to jaka inna umowa powinna być zawierana z kucharzem w lokalach gastronomicznych, restauracjach itp? Najczęściej umowa zlecenia, choć bywają także sytuacje, że wykonywany zakres prac może kwalifikować się jako umowa o dzieło.
Powtarzalność, czyli zlecenie
Wielu właścicieli lokali argumentuje, że przecież kucharz za każdym razem tworzy osobne dzieło w postaci dania z pieczonej kaczki, omletu czy zupy borowikowej. Za każdym razem jest to przecież inne dzieło – wykonane z innych składników, inaczej ozdobione itp. Niestety nic bardziej mylnego! To prawda, że żadne danie nie będzie smakować tak samo i nie będzie miało takiego samego aromatu. Jednak w tej kwestii nie jest istotny wytwór pracy kucharza, tylko jego zakres obowiązków. Przede wszystkim praca kucharza polega na powtarzalności. Nawet jeżeli codziennie w karcie dań widnieje inne menu – kucharz codziennie wykonuje tę samą pracę stosując te same zasady, składniki i receptury poszczególnych dań.
Wiele też zależy od sformułowania dotyczącego charakteru i rodzaju pracy jakie zawarte jest w samej umowie. Jeżeli jest tam napisane w sposób ogólny, że obowiązkiem kucharza jest opracowywanie i przygotowywanie posiłków oraz ich podawanie – to jest to jak najbardziej zakres umowy zlecenia.
100 tatarów, czyli dzieło
Ostatnio wiele lokali gastronomicznych zmienia sposób funkcjonowania. Przestawiają się z ciągłego trybu obsługiwania klientów na aktywność okolicznościową. Dla pracodawców jest to sytuacja, w której mogą ograniczyć koszty funkcjonowania firmy. Dotyczy to również rodzaju umów, które w tym przypadku dają większą możliwość swobody. Chodzi oczywiście o umowę o dzieło, która jest korzystniejsza finansowo zarówno dla pracownika jak i pracodawcy.
W tym przypadku z dziełem mamy do czynienia gdy kucharz ma wykonać np. 100 porcji tatara w określonym czasie. Istotne jest też wyszczególnienie wyglądu, gramatury i sposobu podania takiego przysmaku. Takie działo powinno posiadać charakterystyczne, wynikające z umowy cechy, umożliwiające zbadanie, czy zostało wykonane prawidłowo i zgodnie z indywidualnymi wymaganiami bądź upodobaniami zamawiającego.